Lumea, într-o continuă schimbare: macacii japonezi s-au adaptat iernilor grele, ce au învățat să facă

de: Iulia Kelt
16 01. 2023

Macacii japonezi au fost observați prinzând și consumând pește dintr-un râu. Este pentru prima dată când vreo maimuță este văzută pescuind, iar cercetătorii cred că este posibil ca acest comportament să fi evoluat într-un anumit grup de macaci, ca mijloc de a supraviețui iernilor grele.

„Macacii japonezi, Macaca fuscata, din Kamikochi din Alpii japonezi trăiesc într-unul dintre cele mai reci și mai dure medii în timpul iernii, iar lipsa hranei îi pune în pericol”, explică autorii unui studiu.

De obicei, maimuțele se hrănesc cu frunze de bambus și alte plante lemnoase în timpul înghețului anual, deși regiunea Kamikochi conține numeroase râuri alimentate de izvoare vulcanice, care mențin o temperatură pe tot parcursul anului de 6 °C și nu îngheață în iarnă.

Cercetătorii au analizat fecalele macacilor japonezi

Speculând că speciile acvatice care locuiesc în aceste ape pot ajuta la susținerea populației locale de maimuțe de zăpadă atunci când mâncarea lipsește cu desăvârșite, cercetătorii au petrecut trei ierni consecutive examinând conținutul din fecalele maimuțelor.

Așa au găsit ADN de păstrăv în aproximativ 20 la sută din probele de fecale, ceea ce a indicat faptul că macacii ar fi putut mânca pește.

Cu toate acestea, nu era clar dacă maimuțele prind regulat păstrăvi vii sau se hrănesc cu cei deja morți. Pentru a face lumină în acest caz, cercetătorii au urmărit mai multe grupuri de macaci japonezi de-a lungul râului Azusa, în perioada ianuarie-martie 2022.

„Am reușit să observăm comportamentul macacilor japonezi care prind pește”, scriu autorii studiului. „Datele obținute de camere au inclus nenumărate capturi posibile, deși acest lucru nu a putut fi confirmat, de fiecare dată, ca fiind pește”, s-a mai menționat.

„După ce am obținut dovezi că macacii japonezi din Kamikochi prind și mănâncă pește viu, următorul pas pentru noi, în această cercetare, a fost să investigăm modul în care acest obicei s-a răspândit în grupul de macaci”, a explicat autorul studiului Koji Tojo, într-o declarație.

Deși cercetătorii speră că observațiile lor vor oferi răspunsuri la aceste întrebări, ei speculează că acest tip de comportament ar fi evoluat, probabil, în etape, pe măsură ce macacii au început treptat să exploateze râul pentru hrană.

Potrivit teoriei acestora, maimuțele ar fi început prin a căuta plante acvatice, ceea ce ar fi dus la consumul accidental de insecte acvatice care trăiesc în apă.

De-a lungul timpului, este posibil ca macacii să fi început să caute în mod deliberat aceste insecte de râu, ca mai apoi să descopere peștele.